In de herfst of winter ontwormen

De herfst of winter is het ideale moment om je paard of pony nog eens goed te ontwormen.

De nog opgenomen bloedwormen uit de weide gaan dan in 'winterslaap' in de darmwand om na de winter hun cyclus in de darm van het paard te vervolledigen.

 Tegen het begin van het nieuwe weideseizoen zijn de wormen volwassen en begint de ei-uitscheiding met een besmetting van de weide.

 Door in de herfst te ontwormen met het juiste product doodt je deze opgenomen bloedwormen van het vorige weideseizoen en voorkom je een hoge besmetting van je weide in het voorjaar.

 Naast de bloedwormen is het eveneens een goed moment om je paard tegen lintwormen te behandelen. Wat ook belangrijk is, wissel eens af van merk, gebruik niet altijd hetzelfde.

Er zijn heel veel verschillende wormen bv:

- bloedwormen

- lintwormen

- maag en darm wormen


Gaskoliek

Gaskoliek kan voorkomen bij een slechte rantsoenering of een te klein aantal voederbeurten.  Een paard moet eigenlijk de hele dag kunnen knabbelen dus het beste is dat ze +/- 4x ruwvoer krijgen en 2x krachtvoer verdeeld over de dag . 

Bij een te grote krachtvoeder portie kan er een fermentatie ontstaan in de darmen .Dat kan er voor zorgen dat het paard een gasophoping krijgt.  Dan gaat het paard zich ongemakkelijk voelen . Zoals bijvoorbeeld buikpijn . 

Opname van een sterk gistend voeder of het werken met volle maag kan ook windkoliek veroorzaken.  Maaggistingen kunnen een gevolg zijn van het voederen van voedermiddelen met een afwijkende kwaliteit .


Koliek / Zandkoliek

Paarden zijn gevoelig voor koliek. Iedere paardenhouder zal waarschijnlijk al wel een paard met koliek hebben gehad. Koliek is niet echt een ziekte, maar een naam voor allerlei ziekelijke afwijkingen die op de een of de andere manier buikpijn veroorzaken. Je ziet dan dat het dier zich ongemakkelijk voelt. Het stampt naar de buik, kijkt naar de flanken en gaat veelvuldig liggen. Bij zware koliek begint het paard zelfs te zweten, te kreunen en laat zich vallen. Deze koliek kan Vormen van koliek zijn zandkoliek, gaskoliek, verstoppingskoliek, krampkoliek en stresskoliek. 


Voeren van vrije keuze hooi en voordroog

Als er één ding is waarvan ik zou willen dat alle paardeneigenaren het weten, is het hoe belangrijk voer voor het paard is. Te veel mensen baseren de voeding van hun paarden op een krachtvoer, terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn en in plaats daarvan op ruwvoer zou moeten zijn gebaseerd.


Paarden en vuurwerk

31 december is het weer zover! Feest, lekker eten,, gelukwensen en veel vuurwerk. Vooral dat laatste geeft bij veel dierenhouders een probleem. Zowel honden, katten en paarden kunnen hier last van hebben. In tegenstelling tot honden zijn er gelukkig echter niet veel paarden bang voor vuurwerk. Voor een paard heeft oudjaar wel iets weg van een plots en extreem onweersmoment. Als je paard normaal gesproken angstig wordt van onweer, zal hij waarschijnlijk ook onrustig worden bij vuurwerk.


Als de wei of paddock verandert in een gevaarlijke ijsbaan

Sneeuw is zo fijn ….zolang je maar niet zelf weg moet! Ook voor de paarden is het nodig dat de ondergrond veilig blijft in de winter. Vooral als de sneeuw gaat smelten en dan ’s nachts weer vriezen. 

7 REDENEN WAAROM PAARDEN AFVALLEN

Het lijkt erop dat dit de tijd van het jaar is waarin mensen zich meer zorgen gaan maken om hun dunne paarden. Kouder weer komt eraan en we weten dat onze paarden met ondergewicht de komende maanden nog meer gewicht kunnen verliezen. Dit is echt het moment om actie te ondernemen om dit hopelijk te voorkomen.


5 DINGEN DIE JE KAN DOEN ALS VOORBEREIDING VOOR DE WINTER

Een beetje nadenken zal uw winter nu zoveel aangenamer maken. Denk terug aan de vorige winter wat werkte, wat niet en zijn er dingen die je nu zou kunnen veranderen om het leven gemakkelijker te maken in de donkere dagen van december en januari? Hier zijn 5 dingen die ik heb bedacht, maar ik ben er zeker van dat er andere zijn die ik ben vergeten, dus voeg deze toe aan mijn lijst in de reacties hieronder. Ik hoor graag jullie mening!